Cabrales con pan / Asturian blue cheese on bread

Asturian cheeses & recipes with cheese<br>
Quesos asturianos y recetas con queso

Moderators: almudena, Moderators

Post Reply
User avatar
Art
Site Admin
Posts: 4489
Joined: Mon Feb 17, 2003 4:50 am
Location: Maryland

Cabrales con pan / Asturian blue cheese on bread

Post by Art »

Because Cabrales, like most blue cheeses, is a bit crumbly, it's hard to use on bread. My cousins showed me how to solve this problem. They put a small chunk of Cabrales on saucer and pour a small amount of cider or dry white wine (maybe 1 teaspoon) over the cheese. Then they mix the cheese into the liquid and make a paste. This spreads easily on bread.

In Asturias, I've only seen Cabrales served sort of as a dessert at the end of a meal. I've enjoyed it as a protein source for lunch or breakfast, too, but I doubt that this is a traditional use of the cheese.

Cabrales is an strongly scented/flavored Asturian blue cheese. It has an earthy appearance, and is actually more green than blue--much darker colored than the usual blue cheeses found in US grocery stores. The outer skin is often a dark greyish-brown Originally it was wrapped in leaves (often large leaves such as: sycamore, maple, fig or chestnut) and cured in caves. In recent years, it has been wrapped in foil instead, but it's still aged in caves and still very earthy-looking.

Warning: Cabrales will put hair on your chest. Others in the room may find its odor or appearance repulsive.

Cabrales is also often used in making sauces, such as a cheese sauce to be spread on a fillet of beef. Jomaguca has a recipe for this here: http://www.asturianus.org/forum/viewtopic.php?t=339

-----------------
Translated by Almudena

El Cabrales, como muchos quesos azules, se desmigaja por lo que es difícil untarlo en el pan. Mis primos me enseñaron como solucionar este problema.Ponen un trozo de cabrales en un plato y vierten una pequeña cantidad de sidra o vino blanco seco sobre el queso (una cucharadita de las de café). Después lo mezclan y hacen una pasta que se extiende muy fácilmente sobre el pan.

En Asturias, solo he visto servirlo como postre al final de una comida, yo también lo he disfrutado como un plato proteínico para cenar o desayunar, pero dudo que este sea un uso tradicional de este queso.

El Cabrales es un queso asturiano con un sabor y un olor muy fuertes. Tiene una apariencia tosca y, realmente, es más verde que azul. De un color mucho más oscuro que el de los quesos azules que se encuentran en las tiendas de US. La capa exterior es a menudo marrón grisaceo oscuro. Originalmente se envolvía en hojas (normalmente hojas largas como las de Acer pseudoplatanus, arce, higuera o castaño) y se curaba en cuevas.En los último años, en cambio, se envuelve en papel de aluminio pero todavía envejece en cuevas y todavía parece muy tosco.

Cuidado: el Cabrales ¿¿¿"te pondrá los pelos de punta"???. Puede que otras personas, en la misma habitación encuentren su olor o su apariencia repulsivas.

El Cabrales también se usa mucho en la elaboración de recetas, como la salsa de queso para extender sobre el filete de ternera. Jomaqua tiene una receta aquí:
http://www.asturianus.org/forum/viewtopic.php?t=339
Last edited by Art on Mon Dec 01, 2003 11:01 pm, edited 3 times in total.
almudena
Translator
Posts: 12
Joined: Sat Aug 02, 2003 3:56 am
Location: oviedo

Queso Cabrales

Post by almudena »

Puedes leer más sobre este queso en www.desdecabrales.com
Creo que el "sycamore" (Acer pseudoplatanus) es el pláganu en asturiano, pero no estoy segura.

---------------
You can read more about Cabrales en www.desdecabrales.com.
I think that the sycamore (Acer pseudoplatanus) is "pláganu" in asturian but I´m not sure
User avatar
Bob
Moderator
Posts: 1772
Joined: Mon Feb 24, 2003 3:54 am
Location: Connecticut and Massachusetts

Sycamore

Post by Bob »

The sycamore (Acer pseudoplatanus) is indeed "pláganu" in Asturian.
User avatar
Bob
Moderator
Posts: 1772
Joined: Mon Feb 24, 2003 3:54 am
Location: Connecticut and Massachusetts

Post by Bob »

I usually buy Cabrales by the wheel (small ones), and have found that some are dry and crumbly while others creamy and moist. Can anyone shed light on the differences from wheel to wheel, and offer advice on how to pick out a moist and creamy one (my favorite)?

Bob Martinez
User avatar
Berodia
Posts: 323
Joined: Sun Mar 14, 2004 1:28 pm
Location: Cabrales
Contact:

Post by Berodia »

Como postre, y para los que les parezca el cabrales un poco fuerte, les recomiendo comerlo con un poco de dulce de membrillo encima. Os sorprendera. Si me traducen tu mensaje Bob, intentaré contestar. Es que no termino de entender exactamente el mensaje.
En cuanto al envoltorio, antiguamente se usaba la hoja del plaganu. Pero una vez conseguida la denominación de origen se envuelve en un aluminio que garantiza (salvo algún fraude) su autenticidad. Además que es mas higienico. Sigue vendiendose falso cabrales, envuelto en hojas para engañar al consumidor.
Según el queso va madurando, se hace mas blando, al reves de muchos otros quesos.

Un saludo
User avatar
Art
Site Admin
Posts: 4489
Joined: Mon Feb 17, 2003 4:50 am
Location: Maryland

Post by Art »

Cabrales has been talked about in this forum, too:
http://www.asturianus.org/forum/viewtop ... =2886#2886

--------------

Cabrales se ha discutido en este foro, también:
http://www.asturianus.org/forum/viewtop ... =2886#2886
Post Reply

Return to “Cheeses - Quesos”